Bakgrunn

Hvorfor "Barnepraten"?

Alle ønsker å bli behandlet med og behandle andre med respekt. Når det kommer til barn, er dette dessverre ikke alltid tilfellet. Mange av oss har arvet en respektløs kommunikasjonsmetode som vi bruker på våre barn. Dette gjelder også meg.


Det er mange bøker der respektfull kommunikasjon med barn er beskrevet. Jeg har lest mange av dem og oppfatter alt som forståelig og veldig logisk.


Så hvorfor får jeg det ikke til?


Jeg er ingen barnepsykolog. Jeg er en lykkelig gift ingeniør og lærer med to flotte barn som bor i Sandnes. Jeg er også en typisk engasjert og impulsiv mor, med til tider en ganske kort lunte.


Dessverre har barna mine (og ektemannen) vært vitner til temperamentet mitt, mer enn en gang ...


Nå har barna blitt 10 og 13 år, og i de senere årene har jeg i økende grad følt behov for en annen måte å kommunisere med barna mine. Det er så ofte at min kommunikasjon med barna slutter med at raketten min tar av ...

Tilfeldigvis kom jeg over boka "How to Talk So Kids Will Listen and Listen So Kids Will Talk" av Adele Faber og Elaine Mazlish. Her fant jeg akkurat det jeg lette etter, og boken traff meg midt i hjertet.


Det beste med boken var at den var full av konkrete metoder med eksempler som enkelt forklarte meg hvordan dette skulle gjøres. Nå var det bare å implementere dette i hverdagen. Det burde ikke være for vanskelig.


Jeg prøvde å bruke metodene, men da raketten min tok av igjen, ble alle metoder glemt. På den annen side, da jeg klarte å bruke dem, ble konfliktene faktisk forhindret før de engang ble konflikter. Magisk.


De siste årene har jeg lest en bunke med bøker om kommunikasjon med barn, og har lett etter en metode som fører til et samarbeid med mindre friksjon. En metode som gir oss verktøy for å unngå et språk hvor nesten alt ender i krangling og kjefting. Det viktigste er en metode som gir barna en naturlig indre styrke og tro på seg selv.


Jeg har søkt etter en metode som unngår å bruke så mye tid og energi på argumenter og heller ha fokus på å skape en mer harmonisk og trygg atmosfære i familien.


Kanskje krevde jeg for mye?

Jeg skjønte raskt at dette måtte jeg bli bedre på, men jeg skjønte også at for å få til det måtte jeg øve. For meg ble dette som å lære meg et nytt språk, da denne måten å kommunisere på ikke var noe jeg hadde med meg fra min barndom. I tillegg byttet jeg bransje og begynte som lærer, noe som ga meg en glimrende mulighet til å få trent på disse metodene i jobben i tillegg til hjemme.


På hjemmesiden til forfatterne av boka, presenterer de et kursopplegg som holdes over hele verden, og det ville jeg delta på! Da kunne jeg dele erfaringer med andre som gjorde det samme som meg, og ha et press på meg til å faktisk få trent på disse metodene.


Dessverre var det ingen i Norge som arrangerte dette kurset. Faktisk var det nærmeste i Polen...

OK, tenkte jeg, da får jeg arrangere et kurs selv. 

Jeg luftet tankene for noen venninner, som viste seg

hadde de samme utfordringene som meg, og de

ville gjerne bli med. For en opplevelse det ble!


Det var starten.


Nå har jeg etablert mitt eget lille selskap, ”Barnepraten”,

da jeg har lyst til å gi flere muligheten til å oppleve fordelene

en kommunikasjon bygget på respekt faktisk gir.

 

Håper dere får glede av denne reisen sammen med meg!Hilsen Siw


Bak "Barnepraten"

Bakgrunnen for "Barnepraten" er kursene til Adele Faber og Elaine Mazlish - forfatterne til "How to Talk To Kids..." bøkene. De igjen har basert sin kunnskap på Dr. Haim Ginott sine kommunikasjons metoder mellom barn og voksne.

Adele Faber (1928) og Elaine Mazlish er forfatterne til boka "How to Talk So Kids Will Listen and Listen So Kids Will Talk". De er New York Times bestselgende og prisbelønte forfattere hvis bøker har solgt mer enn fem millioner eksemplarer og blitt oversatt til over tretti språk. Forfatterenes workshops og videoer brukes av tusenvis av foreldre- og lærergrupper rundt om i verden. De bor i Long Island, New York og er begge foreldre til tre barn.


De har skrevet flere bøker i serien "How to talk..." som omhandler kommunikasjon med barn i alle aldre. Alt er basert på et 10 årig seminar- program med Dr. Haim Ginott og hans teknikker.


Bibliografi:

- Liberated Parents/Liberated Children (1974)

- How to Talk So Kids Will Listen and Listen So Kids Will Talk (1980)

- Siblings without Rivalry (1987)

- How to Talk So Kids Can Learn at Home and in School (1995)

- How to Talk So Teens Will Listen and Listen So Teens Will Talk (2006)

- How To Be The Parent You Always Wanted To Be (2013)


Haim G. Ginott (1922-1973) var lærer, barnepsykolog, psykoterapeut og foreldrepedagog. Han etablerte teknikker for å snakke

med barn som fortsatt undervises i dag.


Ginotts karriere begynte som grunnskolelærer i Israel i 1947. Etter emigrering til USA studerte han psykologi ved Columbia University, hvor han oppnådde en doktorgrad i klinisk psykologi i 1952.


Hans bok "Between Parent and Child" (utgitt 1965),

var på bestselgerlisten i over ett år og er fortsatt populær i dag.

Denne boken beskriver hvordan man skal gi "spesifikke råd avledet

fra grunnleggende kommunikasjonsprinsipper som vil lede

foreldre i å leve med barn i gjensidig respekt og verdighet."

Han har også skrevet "Between Parent and Teenager" (1969)

og "Teacher and Child (1975)

    Følgende utsagn illustrerer Dr. Ginotts   

    kommunikasjonsstrategi:


  • Aldri nekte eller ignorere barnets følelser.
  • Kun oppførsel blir behandlet som uakseptabel, ikke barnet.
  • Depersonaliser negative interaksjoner ved å bare nevne problemet. "Jeg ser et rotete rom."
  • Fest regler til ting, for eksempel, "Små søstre er ikke for å treffe."
  • Avhengighet avler fiendtlighet. La barna gjøre selv det de klarer.
  • Barn må lære å velge, men innenfor sikre grenser. "Vil du ha på deg den blå skjorten eller den røde?"
  • Begrens kritikk til en bestemt begivenhet - ikke si "aldri" eller "alltid", som i: "Du lytter aldri", "Du klarer alltid å tømme ting", etc.
  • Avstå fra å bruke ord som du ikke vil at barnet skal gjenta.

I would like to hear from you!

siw@barnepraten.no

+47 91711066

Copyright @ Barnepraten.no